Történeti áttekintés

 

Települések a tó körül

 

 

 

 

 

A Tisza-tó kapuja, Poroszló ősi község a Tisza jobb partján. Már a honfoglalás időszakában Anonymus említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt táboroztak, a poroszlói Földvár alatt. E község mezővárosi rangot kapott 1445-ben. A török időkben elpusztult a község monostora, elbontásra került az Árpád-korabeli templom 1490-ben, helyette épült meg a ma is megcsodálható református (1793) és katolikus (1797) templom. A községháza szintén műemlék jellegű épület, mely a falu központjában helyezkedik el. Községünkben látható néhány az ezeréves tölgyfákból. A község erdei és vizei gazdagok vadban s halban.

A település lakóinak máig élő mestersége a halászat és a vadászat. Itt található a Tisza-tavi Madárrezervátum. A poroszlói ősszikeseken a mai napig fennmaradt a lovaglási lehetőség, miközben megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.

Mindazok, akik viszont a vízi sportokat kedvelik,  legyen az kenuzás, hajózás, horgászat, itt megtalálhatják azokat. A fürödni, strandolni vágyókat várja a szabad strand.

Az üdülni- és pihenni vágyókat falusias kedvességgel igyekeznek ellátni a szolgáltatók. A község dicsekedhet a megye egyik leghíresebb éttermével. A falusi turizmus keretein belül egyre több apartman és kiadó lakás várja a községben pihenni vágyókat.

Ez a hely nemcsak a nyári pihenésnek kedvez, hanem a télinek is. Lehet korcsolyázni, szánkózni és ami nagyon lényeges, lékről horgászni. Ezen időszak alatt ki lehet próbálni a múlt lovas szánját.