A Tisza-tó páratlan, Európában szinte egyedülálló madárvilággal rendelkezik. Az itt található számos faj bemutatása igencsak terjedelmes mű lennel. Ezért, a teljesség igénye nélkül, csak néhány fajt említünk meg, kedvcsinálóként a természet e csodájának felfedezéséhez.

JÉGMADÁR

Nem sokszor láthatjuk, félénk természete nem engedi, hogy közelébe férkőzhessünk. Pompás színei, egzotikus külseje miatt elüt a nálunk szokványos szárnyasoktól.  Fészkét úgy készíti, hogy egy félreeső, nyugalmas helyen a magas partba, majd egy méter hosszú csatornát váj, melynek végét katlanszerűen kibővíti. Legfőbb élelme apró halakból áll.

KANALAS GÉM

Szép, sajátságos külsejű madár. Vigyázó, óvatos, kerüli a lakott tájakat s nagy kilátást nyújtó, vagy megközelíthetetlen helyeken tartózkodik. Szereti a társaságot. Fészkét telepesen, főleg a nagyobb gémfajokhoz szegődve rakja. A kanalas gém lapos, nagy fészkeit nádból és nádlevelekből készíti, mindig a mocsár legsűrűbb, alig megközelíthető helyein.

SZÜRKE GÉM

Bizalmatlan, félénk madár. A nálánál gyöngébb állatokat kíméletlenül megtámadja, de az erősebbekkel és az emberrel szemben félénk és gyáva. Legkedveltebb fészkelő helye vizes, ligetes, mocsaras erdők, hol a magas fákon rakja fészkét. Néhol kárókatonákkal vegyesen, máshol a többi gémfajjal telepesen költ.

CSÉR

Bárhol is látjuk, megszépíti a természetet kecses, szép tiszta megjelenésével, könnyű, előkelő szárnyalásával. Fészket rendszerint nem épít, de ha a szükség ráviszi zsombékokra, nádtorzsokra nádfészkeket készít. Ha vízfelszínhez közel jutott halacskát, keszeget, küszt pillant meg, hirtelen belevág a vízbe, félig megfürödve ragadja ki csőrében prédáját.

KÁRÓKATONA

A vízen halászik, a fákon kisebb-nagyobb telepekben fészkel. Régen a kuruzsló vénasszonyok epéjéből orvosságot csináltak, mellyel a szembajokat gyógyították. Egy-egy kárókatona naponta legalább három kilogramm halat fogyaszt el. Nemcsak a vizek halállományát dézsmálják mohón, ganéjukkal elölik a fákat is, melyekre fészkeiket rakják.

NAGYKÓCSAG

Az ingoványok és mocsarak egyik legszebb, legbüszkébb madara. Magyarságunk szemében ez a madár az előkelőség, büszkeség jelképe. Hajdan a magyar főurak süvegeit magasló kócsagtollak díszítették. Fákra is felszáll, de inkább a poshadó, híg iszapú sekélyesekre jár. Különösen a félre eső mocsár részeket szereti.