Télen a tó vízállása kisebb mint a nyári hónapokban, ez a különbség 1-2 m is lehet. Ilyenkor sok helyen kilátszik a szárazföld is. Néhol az elárasztás előtti erdők  fáinak, mára már csak a víz alatt megmaradt tőkéi ezer számra  emelkednek ki a vízből.

A nyári kisebb-nagyobb vízhullámok a kilógó fatörzseket az évek folyamán lassan, szinte fűrész módjára vágják el. Az így megmaradt tőkék hűen mutatják a nyári átlagos vízszintet. Az ilyen tőkékre a vízen közlekedőknek nagyon figyelni kell, mert ezek alig pár centiméterre vannak a vízfelszín alatt.

Hosszantartó kemény fagyok idején 20-40 cm vastag jég is kialakul. Ezen gyalogszerrel bejárható az egész terület. Korcsolyázni, csúszkálni, a mélyebb területeken léket vágva horgászni lehet. Néhány helyen télen is van vízfolyás, itt kevésbé fagy be a víz. Néhol alig észrevehető, hogy vékony a jég, ami rendkívül veszélyes, nagy elővigyázatosságot igényel!

Tapasztalt, nagyon jó helyismerettel rendelkezők tanácsait követve, nagy körültekintéssel, óvatossággal lehet csak élvezni a téli jégtakaró örömeit!